Zaštiti sebe od mentalnog bola (radio emisija)

Radio emisija ”Zaštiti sebe od mentalnog bola” u kojoj je gostovao Andreja Bošković, možete poslušati ovde:

Prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” pokreće jednočasovnu emisiju pod nazivom “Zaštiti sebe od mentalnog bola”, sa ciljem unapređenja i zaštite mentalnog zdravlja dece i mladih. Serijal se sastoji od 10 emisija u okviru kojih će voditelj Nataša Paunović sa gostima, stručnim licima, svakog četvrtka od 12 časova upoznati slušaoce o ovom sve prisutnijem problemu. Premijerna emisija serijala “Zaštiti sebe od mentalnog bola” na programu je u četvrtak, 12. avgusta,  od 12 časova, a možete je slušati na 88,9 MHz, onlajn OVDE ili je pogledati na Facebook stranici Radija 34.

Stručnjaci kažu da mladi ljudi u savremenom društvu nedovoljo brinu o mentalnom zdravlju i da to može imati neprijatne posledice, poput različitih oblika psiholoških poremećaja, intezivne patnje, stresa i psihosomatskih oboljenja. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje se da će svake godine u Srbiji, svaki peti adolescent da doživi problem sa mentalnim zdravljem, a navodi da je depresija vodeći uzrok smrti  (odmah posle saobraćajnih nesreća) među mladima od 15 do 25 godina.

S obzirom na to da mediji imaju odlučujući uticaj na formiranje javnog mnjenja, promocijom mentalnog zdravlja možemo podignuti svest mladih o njegovom značaju, a edukacijom o važnosti prevencije smanjiti pojavu mentalnih poremećaja i smanjiti posledice bolesti. Zbog toga je prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” odlučila da pokrene jednočasovnu emisiju pod nazivom “Zaštiti sebe od mentalnog bola”, sa ciljem unapređenja i zaštite mentalnog zdravlja dece i mladih.

Cilj projekta je unapređenje informisanosti i podizanje svesti dece, mladih i njihovim roditeljima o značaju zaštite mentalnog zdravlja, o merama prevencije i aktivnostima na uspostavljanje i održavanje psihičkog blagostanja, sa ciljem da se pojava mentalnih bolesti spreči i smanji kod dece i mladih. Želja nam je da aktivno uključimo mlade, predstavnike lokalne vlasti, institucije, organizacije, zdravstvene ustanove, udruženja roditelja i građane u promovisanju  preventivnih aktivnosti za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja kod dece i mladih. Podjednako smo uvereni da će kampanja koju ćemo tokom trajanja projekta pokrenuti  motivisati i podstaknuti i druge lokalne medije da se aktivnije bave ovom temeom koja je od nacionalnog značaja”, izjavila je koordinator projekta “Zaštiti sebe od mentalnog bola” i  vlasnica Radija 34, Marija Urošević.

Serijal se sastoji od 10 jednočasovnih emisija u okviru kojih će voditelj Nataša Paunović sa gostima, stručnim licima, svakog četvrtka od 12 časova upoznati slušaoce o ovom sve prisutnijem problemu.

Premijerna emisija serijala “Zaštiti sebe od mentalnog bola” na programu je u četvrtak, 12. avgusta,  od 12 časova, a možete je slušati na 88,9 MHz, onlajn OVDE ili je pogledati na Facebook stranici Radija 34.

Emisija “Zaštiti sebe od mentalnog bola” je zapravo projekat koji realizuje prva privatna radio stanica u Srbiji, “Radio 34”, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *