Saveti roditeljima za vaspitanje dece – tinejdžera

Da li vam se čini da se stalno svađate sa detetom oko svega, od kućnih pravila do toga, zašto je nebo plavo? Bez brige, to je samo početak adolescencije.

Ne postoji jedinstven način koji roditelj može primeniti pri vaspitanju svog deteta, dok je ono u tinejdžerskim godinama. Svako dete je drugačije, kao i svaka porodica. Svaki roditelj mora pronaći strategije koje će biti delotvorne, kada je u pitanju vaspitanje deteta.

Šta tinejdžerima treba od roditelja:
Iako vam se vaše dete odjednom čini kao strano biće, njegove potrebe ne razliku se toliko od onih potreba koje je ranije imalo. I dalje su mu potrebni vaši saveti i podrška, pre svega, vaša bezuslovna ljubav.

Evo nekoliko konkretnih stvari koje možete učiniti da biste efikasno vaspitali svoje tinejdžere:
Hvalite ih. Pružajte im pozitivne povratne informacije. Dete vam nikada neće reći koliko žudi za tim. Iskrena pohvala će mu puno značiti. Vaše poštovanje koje pružate detetu je suštinska komponenta koja mu pomaže pri građenju slike o sebi, na kojoj radi u ovoj fazi života.
Razgovarajte o njihovoj seksualnosti. Promene tela tokom adolescentnog perioda mogu delovati zbunjujuće na vaše dete i izazvati strepnju. Razgovarajte sa svojim tinejdžerom o ovim promenama kako bi on/a znao/la zašto se promene događaju i šta da očekuje.
Budite dobar slušalac. Bićete u iskušenju da ,,održite predavanje” detetu, ali umesto toga pokušajte da saslušate svog adolescenta. Vaše dete treba da oseti da ga razumete, slušate i cenite njegovo mišljenje.
Budite jasni u sprovođenju ograničenja
Sad kad je vaše dete punoletno, možda mislite da je pravi trenutak da se ponašate prema njemu kao prema prijatelju, a ne kao prema svom detetu. Međutim, ovakvo ponašanje je pogrešno. Iako bi dete uživalo u toj slobodi koju biste mu pružili, potrebno je da mu postavite određena pravila i ograničenja kako biste ga zaštitili. Zapamtite: Vaše dete ima mnogo prijatelja, ali samo jednu majku i jednog oca.
Naučite vaše dete praktičnim zadacima ,,odraslih“. Vaše dete će se osećati samopouzdanije ako zna da kuva, opere veš, upravlja finansijama, promeni gumu i slično. Dajte detetu više zadataka koji će mu pomoći da se oseća nezavisnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *