Psihološka samopomoć – 7 dnevnih aktivnosti

Prošetajte
Jedna stvar koju možete uključiti u svoju rutinu samopomoći jeste šetnja. Šetnje su terapeutske, jer nisu ekstremni oblik fizičke aktivnosti, dok s druge strane, utiču povoljno na um i telo.

Beležite svoja osećanja
Kada se ujutru probudite, napišite par rečenica o tome šta mislite ili osećate. Beleženje misli može vam pomoći da se oslobodite nekih vidova anksioznosti. Briga o sebi nije samo fizička aktivnost, već uključuje i brigu o mentalnom i emocionalnom stanju.

Poklanjajte sebi ili drugima
Život nije samo rad koji se svodi na zarađivanje novca. Moramo se ponekad i počastiti. Jedan od najboljih saveta samopomoći jeste da budete dobri prema sebi. Možda postoje cipele ili pantalone koje ste priželjkivali. Priuštite sebi nešto od tih odevnih predmeta. Takođe, bolje ćete se osećati ako odlučite da se javite starom prijatelju s kojim se duže niste čuli. Odvojite malo vremena i napišite mu pismo. Postoji nešto posebno u rukopisnoj belešci. Odličan poklon koji možete nekome darovati jeste pismo ili čestitka koju ćete poslati poštom. Darivanje, bilo sebi ili drugima, može učiniti da se osećate dobro.

Plešite
Nakon stresnog dana pojačajte muziku i otplešite na kratko. Ples u vašoj dnevnoj sobi, kuhinji ili spavaćoj sobi učiniće trenutak zabavnim. Ne morate ići u klub da biste plesali. Ples je odličan oblik ublažavanja stresa jer dolazi do pojačanog lučenja endorfina, zbog čega ćete se osećati bolje.

Dremnite
Užurban način života može uticati na nas da se osećamo iscrpljeno u fizičkom i emocionalnom smislu. Jedan od načina za rešavanje ovog problema jeste popodnevna dremka. Studije su pokazale da dremanje od 15-20 minuta pozitivno utiče na kognitivno funkcionisanje osobe.

Provozajte se
Vožnja iz zadovoljstva može biti odličan oblik samopomoći. Možete istražiti deo grada koji ranije niste videli. Ako ste opterećeni, vožnja kolima može delovati opuštajuće.

Psihoterapija
Poseta terapeutu je odličan način da brinete o sebi. Ukoliko se borite sa određenim problemom mentalnog zdravlja ili želite podršku u svakodnevnom životu, psihoterapeut će vas razumeti i pružiti vam savete koji će vam pomoći kako da brinete o sebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *