Predavanje Andreje Boškovića: Šizofrenija i paranoja (VIDEO)

Predavanje iz oblasti psihologije u Kontakt galeriji SKC-a, 26. maja 2021, 19h

O psihozama šizofreniji i paranoji govorio je Andreja Bošković, diplomirani psiholog, master Univerziteta u Beogradu. Dijagnostički i psihoterapijski je radio kao psiholog u Kliničkom centru u Kragujevcu. Psihoterapeut je teorijskog pravca psihodrama. Stručni je saradnik i predavač u Istraživačkoj stanici Petnica.

andreja bošković kragujevac

Šizofrenija je psihoza koja pogađa 1% stanovništva. Za šizofreniju su karakteristični povlačenje u sebe, nepovezane misli i oprečna osećanja. Odlika šizofrenije je i smenjivanje perioda remisije i relapsa. Raličiti su simptomi: iluzije, halucinacije (obično slušne), dezorganizovane misli, katatonija, apatija, bezrazložni smeh, solilokvijum (pričanje sa samim sobom) itd.

Paranoja je obilk psihoze koji se javlja u nekoliko oblika: iluzija interpretacije (sve se shvata lično), iluzija gonjenja, iluzija tvrdnji, iluzija ljubomore itd. Obično se razvija između 30. i 45. godine. Razvija se kod onih osoba čija ličnost ima paranoičnu tendenciju (sumnjičavost, precenjivanje sebe, osetljivost, nerealno rasuđivanje, nefleksibilnost). Za paranoju su karakteristična sistematska ubeđenja koja su dobro konstruisana, odnosno izvođenje nerealnih zaključaka o stvarnim događajima.

Izvor: Studentski kulturni centar, Kragujevac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *