Tribina: Depresija – Andreja Bošković 19. aprila u SKC-u

tribina depresija

КONTAКT GALERIJA SКC, 19:00

PREDAVANJE I DISКUSIJA

Depresivni poremećaj je jedan od tri najčešćih uzorka oboljevanja u svetu pored ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularnih bolesti.

Savremeni brzi tempo života, izlaže čoveka 21. veka, velikim naporima stalnog prilagođavanja svakodnevnim stresnim situacijama, čovek se oseća usamljenim i nesigurnim za svoju egzistenciju, što izaziva i anksioznost i depresiju.

Depresiju karakteriše patološko depresivno raspoloženje, gubitak interesovanja i zadovoljstva, smanjena energija, osećaj krivice, bespomoćnost, nisko samopoštovanje, poremećaj sna (nesanica ili preterano spavanje) i apetita (uglavnom smanjen, a može i povećan), loša koncentracija, crne misli.

Depresija se razlikuje od uobičajenih fluktuacija raspoloženja i kratkotrajnih emocionalnih reakcija na stres. Takođe se razlikuje i od tuge koja se javlja kao normalna reakcija na različite događaje i pomaže u prevazilaženju onoga što se dogodilo. Ono što karakteriše depresiju, a što je ključna razlika u odnosu na normalnu tugu su: intenzitet i trajanje, odnosno depresija je konstantna i surova, utiče na kognitivno i emocionalno doživljavanje i tumačenje.

O uzrocima, simptomima, vrstama, tretmanima i još ponečemu govorio je Andreja Bošković, Diplomirani psiholog, Master nivo iz psihologije, koji je stekao na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 2012. do 2016. godine, je dijagnostički i psihoterapijski radio kao psiholog u Кliničkom centru u Кragujevcu, na Кlinici za psihijatriju.

Trenutno je stručni saradnik i predavač u Istraživačkoj stanici Petnica, što je ujedno i najviše zvanje u ovoj naučnoj instituciji.

Od seminara i obuka prošao je trening Svetske zdravstvene organizacije (Training of Trainers : Elements of Psyhosocial Treatment: United Nations Office on Drugs and Crime, 2013) kao i autorski seminar iz Forenzičke psihologije.

Od septembra 2016. godine Andreja Bošković je kao nestranačka ličnost bio angažovan za savetnika ministra, neuropsihijatra prof. dr Slavice Đukić Dejanović, u Vladi Republike Srbije u Beogradu.

demon slika